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QUESTIONS AND ANSWERS 

 
 
 

The below Questions were submitted through the September 6th deadline.  In some cases questions 
were consolidated and/or reworded to remove confidential information, conceal the submitter’s identity, 
and/or for clarity.   
 
Q1. With respect to the confidentiality requirements included in Section 10 of the RFP, is the written 

consent of SDG&E required for a respondent that, in connection with marketing and other 
energy management services provided to a generating facility, plans to act either directly or 
through an affiliated company as a sleeve for the generating facility in the RFP?  If SDG&E 
believes that its written consent is required, is SDG&E willing to provide such consent?  Under 
the suggested sleeve structure, the company providing energy management services would 
need to discuss with the owner of the generating facility the terms on which the owner would be 
willing to sell RA supplied by the facility.  Likewise, if the energy manager expects to participate 
in the RFP through an affiliated entity, the energy manager will need to provide such terms to its 
affiliate so that the affiliate can prepare its bids. 

 
A1. As a general response, you have the latitude to discuss  bid proposals with these other parties 

so long as (i) you disclose to SDG&E the specific parties with whom you plan on having such 
discussions and (ii) only one of the parties who discuss such proposals may submit any 
proposals into the RFP.  For instance, if a Generator, a Marketer, and a DBE need to discuss 
bid proposals (including strategy, units, quantity, price, or anything else related to bid proposals) 
then the RFP would only accept proposals from one of these entities.  Accordingly, before 
getting into bid proposal discussions, it would be a good idea to have established who among 
you will be making the proposal. 

 
 
 
 
Q2. As an MBE that doesn't own generation capacity, we would need to establish a relationship with 

a generation owner.  My question is if we both wanted to submit a bid from a specific source, 
can our bids be considered mutually exclusive (meaning that if one bid is selected, it cancels the 
other)?  This ensures the unit's capacity is not exceeded during the bidding process.  It also 
addresses a concern from the generator that they would not have to sacrifice any of their 
capacity by working with a MBE. 

 
A2. If you were to discuss proposal strategies and pricing with a generator then only one of you 

could submit a proposal.  See Question #1 above. 
 
 
 
 
Q3. It was stated yesterday that DBE participation was highly encouraged and that some weighting 

of proposals with DBE participation was likely to occur. Do you have a weighting percentage for 
the participation of a FERC authorized, certified DBE firm? 

 
A3. DBE involvement is a qualitative assessment and as such no specific value has been 

established.   


