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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT SAN DIEGO GAS & ELECTRIC  
AND COMMUNITY CHOICE AGGREGATION 

 
1. What is Community Choice Aggregation? 

Community Choice Aggregation is a program that permits cities, counties, and other 
authorized entities to purchase and/or generate electricity for residents and businesses 
located within the boundaries of their jurisdiction.  The California Public Utilities 
Commission (“CPUC”) established a set of rules that govern the relationship between 
San Diego Gas & Electric (“SDG&E”) and a Community Choice Aggregator (“CCA”).   

2. What is SDG&E’s view on Community Choice Aggregation? 

SDG&E supports a customer’s right to choose its electricity service provider, including a 
Community Choice Aggregator. 

SDG&E will fully cooperate with the CCA or potential CCA to provide them with 
information to facilitate the process of investigating, forming and implementing a CCA 
program, consistent with state law and SDG&E’s CPUC-approved tariffs/rules.  See the 
attached links to SDG&E’s CCA-related tariffs. 

3. Are CCAs regulated by the CPUC? 

The CPUC has only limited jurisdiction over CCAs.  For instance, the CPUC is 
responsible for ensuring a CCA operates in compliance with SDG&E’s CPUC-approved 
tariffs.  Additionally, the CPUC is responsible for ensuring that CCAs adhere to the 
resource adequacy requirements and renewable portfolio standards obligations 
established by the CPUC that are applicable to the utilities and other electric service 
providers. 

3. How is a CCA Program established? 

a. Under PU Code Section 366.2, the authorized entity seeking to establish a CCA 
Program must do the following: 

 Be authorized by an ordinance 

 Develop an implementation plan that details the process and consequences of 
aggregation 

 Have the implementation plan, and any subsequent changes to it, considered and 
adopted at a duly noticed public hearing 

 Register the CCA with the CPUC 

 Have the implementation plan certified by the CPUC as a part of the CCA 
registration process  

b. Prepare a statement of intent with the implementation plan that provides for all of the 
following: 

 Universal access 
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 Reliability 

 Equitable treatment of all classes of customers 

 Any requirements established by state law or by the CPUC concerning aggregated 
service 

4. What happens after a CCA Program is established? 

a. A CCA is required by State law to offer service to all residential customers.  
Customers will be automatically enrolled in a CCA Program and must affirmatively 
opt-out of the CCA Program if they don’t want to participate. 

b. Customers participating in a CCA Program will be responsible for costs incurred on 
their behalf by the Utility and will be assessed a Cost Responsibility Surcharge 
(CRS).  The amount of the CRS, as determined by the CPUC, is intended to protect 
bundled service customers from being burdened with additional costs arising from the 
formation of a CCA Program. 

5. If a customer participates in a CCA Program, how will that affect the relationship 
between SDG&E and the customer? 

SDG&E will continue to provide safe and reliable transmission and distribution service to 
all customers and will continue to ensure that customers receive accurate information 
concerning services provided by SDG&E.  

6. Will customers participating in a CCA Program continue to receive a bill from 
SDG&E? 

Yes. SDG&E will continue to provide billing, metering, collection, customer service, and 
other CPUC-approved services to customers participating in a CCA Program.  SDG&E’s 
charges will continue to be those required by law and the CPUC.  Each month, the CCA 
will calculate its charges for electricity and send them to SDG&E.  SDG&E will then 
include those CCA Program charges on customers’ monthly SDG&E bills.  After 
SDG&E receives customer payments, we will transfer the amount paid to the CCA. 

8. Who do customers call if they have questions about their bill? 

For questions about a CCA’s charges, rates and terms of service, customers should 
contact their CCA directly.  For all other billing inquiries, including questions about 
SDG&E’s rates and services, customers should continue to contact SDG&E. 

 

 
 


